Jongen met gele scooter en meisje met groene scooter

Achterop de scooter als passagier

Waarom alleen op de scooter rijden wanneer je ook iemand achterop kunt meenemen? Iemand wegbrengen of samen een ritje maken. Leuk om te rijden en leuk voor je passagier, zolang je je aan de verkeersregels houdt.

Rijtuigen met een snelheid hoger dan 25 kilometer per uur hebben bijna allemaal een helmplicht. Dit geldt dus voor scooters, motoren, quads en speedbikes. Deze helmplicht geldt voor iedereen die aanwezig is op het rijtuig. Dus ook voor de bijrijders en passagiers.

Goed om te weten als passagier

Wanneer je als passagier achterop een scooter stapt zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Zo help je om een ritje zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Opstappen en afstappen

Ben je lenig genoeg? Dan kun je je been over de scooter heen zwaaien om op te stappen. Lukt dat niet, dan kun je het opstapje gebruiken om op te stappen. Doe dat wel voorzichtig. En laat het aan de bestuurder weten, zodat deze zich schrap kan zetten. Wacht ook totdat de bestuurder zegt dat het kan. Stop je bijvoorbeeld voor een stoplicht? Blijf dan zo stil mogelijk zitten. Dan blijft de scooter beter in balans.

Zo moet je zitten achterop de scooter

Hoe verder je achterop een scooter gaat zitten, hoe meer invloed je gewicht heeft in de bochten. Ga daarom zo dicht mogelijk tegen de bestuurder aan zitten. En als het kan, sla dan je armen om zijn of haar middel. Op die manier kun je de bewegingen van de scooter beter aanvoelen en kun je daar op anticiperen.

Achterop de scooter meebewegen

Probeer zo dicht mogelijk bij de bestuurder te zitten. Zorg dat je je ontspant om goed mee te kunnen bewegen. Vooral in bochten is dat belangrijk. Gooi niet je hele gewicht in de bocht en ga vooral niet tegenhangen. Probeer dezelfde richting in te leunen als de bestuurder. Houd in een bocht je hoofd aan de kant van de binnenbocht.

Houd voldoende afstand van bestuurder

Wanneer de bestuurder gaat remmen, probeer dan met je bovenlichaam iets naar achteren te gaan zitten, zodat jullie helmen elkaar niet raken. Probeer tijdens het rijden een afstand te behouden zodat je helm niet continu tegen die van de bestuurder aan komt. Maak geen onverwachte bewegingen, ook niet als de motor langzamer gaat. Juist op die momenten is het moeilijker voor een bestuurder om met een passagier in balans te blijven.

Regels voor passagiers

Verkeersregels gelden net zoveel voor passagiers als voor bestuurders. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor zowel de bestuurder als de passagier om je aan de verkeersregels te houden.

Kinderen achterop de scooter – Kinderen tot 8 jaar moeten op een fiets, snorfiets, brommer of scooter een veilige zitplaats hebben met voldoende steun aan rug, handen en voeten. Bijvoorbeeld een kinderstoeltje. Kinderen achterop een brommer of scooter moeten ook een goedgekeurde helm dragen.

Als ik een passagier meeneem op de scooter die geen helm draagt, wie krijgt dan de boete?

De persoon die geen helm draagt krijgt de boete. Is de passagier onder de 12 jaar oud, dan is de bestuurder van de scooter verantwoordelijk. In dat geval krijgt de bestuurder de boete. Het is verstandig om de passagier altijd een helm te laten dragen. Dit is voor jullie eigen veiligheid.

Mag de passagier achterop een scooter onder invloed van alcohol zijn?

De passagier mag ‘aangeschoten’ zijn, maar er zitten wel wat regels aan. Er bestaat namelijk zoiets als openbare dronkenschap en daar kan een proces-verbaal voor worden geschreven. Dat is afhankelijk van de staat van dronkenschap en de overlast die veroorzaakt wordt. Bovendien is het niet verstandig om met alcohol op achterop een scooter te gaan zitten. Dat geldt natuurlijk ook voor de bestuurder van de scooter. Ook voor hen gelden regels voor het gebruik van alcohol. 

Is het verboden om met 3 personen op een scooter te rijden?

Ja, het is verboden om met 3 of meer personen op scooter te rijden.

Een scooter heeft twee zitplaatsen, wat betekent dat er maar twee personen op mogen zitten. Het is gevaarlijk om met meer dan 2 personen op een scooter te rijden. Je brengt niet alleen jezelf, maar ook het overige verkeer in gevaar. Je kunt hier dan ook een bekeuring voor krijgen. De officier van justitie bepaalt de boete.

Na het lezen van deze blog weet je meer over de passagiers achterop een scooter. Wil je weten waar je op moet letten bij het kopen van scooter? In deze blog lees je er alles over.

Lees ook eens