Scooter rijd snel door verkeer

Boetes op de scooter en alles wat je moet weten

Voor scooterrijders is het een uitdaging om alle verkeersregels en nieuwe regels met betrekking tot scooters bij te houden. Milieuzones, helmplicht, rollerbanktesten. Door de grote hoeveelheid informatie en wijzigingen die met regelmaat plaatsvinden is het bijna onmogelijk om alle regels te onthouden.

Wanneer je je als bestuurder van een scooter niet aan de regels houdt, kun je een boete krijgen. Boetes kunnen worden uitgeschreven door de politie, maar ook door handhavers, de gemeente, belasting en de overheid.

Administratiekosten van 9 euro

Houd er rekening mee dat er naast de bekeuring ook nog € 9 aan administratiekosten bij komt. Je zult ook merken dat ingrijpende of gevaarlijke overtredingen meestal zwaarder worden bestraft. De focus ligt daarbij op overtredingen die een ander schade kunnen aanrichten. En zaken waarmee je de wet serieus overtreedt, al dan niet bedoeld of onbedoeld.

Regels voor scooters De term scooter verwijst naar een bepaald model snorfiets, bromfiets of motorfiets. De term scooter is geen wettelijke voertuigcategorie. In het overzicht van boetes wordt daarom gesproken over bromfiets, snorfiets of motorfiets. En niet over een scooter.

Boetes helmplicht voor scooter

Een helm dragen is verplicht op een scooter. Draag jij of je passagier geen helm of goed passende helm op een brommer? Dan krijg je hiervoor een boete.

Helmplicht voor snorfietsers

De helmplicht voor snorfietser komt eraan. Sinds juni 2019 worden snorfietsrijders in Amsterdam al beboet bij het rijden zonder helm. Dat de helmplicht voor de rest van Nederland ook ingevoerd gaat worden is ondertussen zeker. Vanaf 1 juli 2022 zal het ook voor snorfietsers verplicht worden om een helm te dragen. Met de helmplicht hoopt de minister van infrastructuur het aantal ongelukken waar snorfietsers bij betrokken zijn te verminderen. 

De boete voor het rijden zonder helm bedraagt € 95.

Milieuzones voor brommers en scooters

Steeds meer steden stellen een milieuzone in. Een milieuzone is een gebied in een stad waar bepaalde vervoersmiddelen niet mogen rijden, om het milieu te ontlasten. In sommige steden, zoals Arnhem, Utrecht en Rotterdam, geldt deze alleen voor oudere dieselauto’s. In Amsterdam geldt de milieuzone ook voor scooters en brommers. Dat betekent dat in de gehele gemeente Amsterdam geen benzine scooters en brommers mogen rijden van voor 1 januari 2011. Het maakt daarbij niet uit of het gaat om een tweetakt of viertakt.

Sinds 1 december 2020 kennen ze ook in Den Haag een milieuzone voor brom- en snorfietsen. Meer informatie lees je hierover in een speciale blog. Momenteel mag je in de gemeente Utrecht nog de stad in met je benzinescooter. Maar de gemeente overweegt om alleen nog elektrische brommers en scooters toe te laten. In Leiden ligt het plan klaar om eind 2020 een milieuzone in te voeren tegen vervuilende brom- en snorfietsen.

De boete voor het overtreden van de milieuzone met je brommer of scooter bedraagt € 65.

Boete of bekeuring? Het begrip bekeuring wordt soms als synoniem beschouwd van een boete. Maar een bekeuring is een schriftelijke bevestiging van een overtreding. Een boete is een bedrag dat betaald moet worden naar aanleiding van een overtreding.

Boetes van snelheidsovertredingen met je scooter

Een scooter mag in principe niet harder kunnen rijden dan de snelheidslimiet. Hierbij geldt een correctie marge in het voordeel van de bestuurder. Deze marge is voor een snorfiets 4 km/u en voor een bromfiets 5 km/u. Voor de duidelijkheid, een snorfiets mag maximaal 25 km/u en een scooter of bromfiets mag maximaal 45 km/u. Hieronder een overzicht van de snelheidsboetes voor scooters, snorfietsen en bromfietsen wanneer het voertuig op een rollerbank wordt gezet.

Voor alle snelheidsovertredingen geldt dat er een WOK-melding wordt gemaakt.

WOK-melding – Dit staat voor Wachten Op Keuring. Dit betekent dat je voertuig gekeurd moet worden voordat je er verder mee mag rijden. Een WOK-status kan je bijvoorbeeld krijgen doordat je snorfiets of bromfiets te hard loopt of dat je banden of verlichting niet in orde zijn. Het voertuig moet dan helemaal teruggebracht worden in de originele staat en opnieuw gekeurd worden bij het RDW. Daarna wordt het kentekenbewijs weer vrijgegeven. De kosten voor de keuring zijn voor de rekening van de bestuurder. Meer informatie over keuring vindt je hier.

Snelheidsboetes snorfiets

Voor snorfietsen geldt een correctie van 4 km/u in het voordeel van de bestuurder. Hieronder de boetes voor snelheidsovertredingen.

  • Boete voor 29 – 39 km/u bedraagt € 65
  • Boete voor 39 – 44 km/u bedraagt € 130
  • Boete voor 44 km/u of sneller bedraagt € 260 én inbeslagname voertuig*

Snelheidsboetes bromfiets

Voor bromfietsen geldt een correctie van 5 km/u in het voordeel van de bestuurder. Hieronder de boetes voor snelheidsovertredingen.

  • Boete voor 50 – 60 km/u bedraagt € 65
  • Boete voor 60 – 65 km/u bedraagt € 130
  • Boete voor 65 km/u of sneller bedraagt € 260 én inbeslagname voertuig*

Een voertuig wordt alleen in beslag genomen als de overtreding voor de derde keer gebeurt binnen twee jaar. Bij de eerste of tweede overtreding krijgt de verdachte alleen een waarschuwing.


Na het lezen van deze blog weet je meer over boetes die je kunt krijgen op een scooter. Wil je weten welke verkeersregels gelden op een scooter? In deze blog lees je er alles over.

Lees ook eens