retro klassieke scooter geparkeerd op duin bij de zee in de zomer

Klaar voor de zomer op je scooter

De zomer is bij uitstek het moment om volop gebruik te maken van het voordeel van rijden op je scooter. Met een strakblauwe lucht en de zon die volop schijnt kun je echt genieten van een ritje op de scooter.

Wanneer iedereen klaagt over het warme weer, stap jij op je scooter voor een heerlijk ritje naar het strand of de stad. Met je zonnebril, slippers, korte broek en een koel briesje weet je weer waarom je hebt gekozen voor een scooter.  Er zijn nog wel een paar tips die we je kunnen meegeven. Heb jij aan alles gedacht? Dan wensen we je veel plezier op de scooter.

Is je scooter klaar voor de zomer?

De meeste bezitters van een scooter weten dat je in de winter extra alert moet zijn in het verkeer. De weersomstandigheden kunnen zorgen voor gevaarlijke verkeerssituaties.

Maar zodra het kwik weer stijgt en de eerste zonnestralen op het wegdek schijnen gaat heel Nederland meteen de weg op naar het strand. En daar is niks mis mee toch? Dat zou je denken. Maar niets is minder waar. Ook de zomer heeft invloed op de weg. In de zomer is het asfalt op de weg veel warmer en droger. De rij-omstandigheden zijn dus anders dan in de winter. 

Zomerbanden voor je scooter

Heb jij je winterbanden al vervangen door zomerbanden? Net als bij een auto en een motor kun je voor je scooter goede zomerbanden krijgen. Zomerbanden hebben een ander profiel en zorgen ervoor dat je sneller kunt remmen, waardoor je scooter minder brandstof verbruikt en beter bestuurbaar wordt. Het verwisselen van je banden draagt dus bij een je veiligheid in het verkeer.

Vergeet de bandenspanning niet

Denk dan ook meteen aan de juiste bandenspanning. Voor de voorband is dat gemiddeld 2.1 bar. Voor de achterband ligt de juiste spanning tussen de 2.4 en 2.9 bar. Dit verschilt per scooter.

De beste helm in de zomer

In de zomer is rijden op een scooter ideaal. De rijwind maakt het ritje een stuk aangenamer. Gaat jouw scooter niet sneller dan 25 km per uur? Dan is een helm niet nodig. Als je scooter sneller gaat dan 25 km per uur is het dragen van een helm verplicht. Kies er voor de zomer eentje uit die niet helemaal gesloten is. De ene helm houdt namelijk meer warmte vast dan de andere helm. Met een zonnebril erbij ben je helemaal klaar voor de warme dagen.

Verschillende soorten helmen

  1. Een integraalhelm is vaak het warmst, omdat deze helm volledig is gesloten. Op een hete zomerdag kun je het behoorlijk warm krijgen met deze helm.
  2. Een jethelm heeft geen kinstuk, waardoor er tijdens het rijden meer luchtstromen in de helm worden geblazen.
  3. Een systeemhelm heeft een kinstuk dat je omhoog kunt doen samen met het vizier. Je hebt dan nog wel een binnenvizier om je ogen te beschermen. Heb je het kinstuk van een systeemhelm omhoog geklapt dan zal dit dus net zoveel verkoeling geven als een jethelm.
Zomerkleding Het voordeel van rijden op een scooter is dat beschermende kleding niet verplicht is. Je kunt dus dragen wat je wilt. Een korte broek of rokje kan prima. Lichte kleuren weerkaatsen zonnestralen. Kies je voor de maximale verkoeling? Draag dan lichte en luchtige kleding.

Een windscherm voor op je scooter

Ook in de zomer kan het weer in ons land omslaan van de een op de andere dag. Het ene moment is er een regenbui, terwijl de andere keer het zonlicht fel in je gezicht schijnt. Het enige wat vaak blijft in Nederland is de wind.

Bescherming tegen de wind, regen en insecten

Een windscherm heeft een aantal verschillende voordelen. De naam zegt het al. Je bent beschermd tegen wind. De wind kan namelijk bij hogere snelheden in je gezicht gaan snijden. Dit is niet altijd even prettig tijdens je rit op de scooter. Door jezelf achter een windscherm te verschuilen heeft de wind veel minder vat. Daarnaast is het fijn dat je jezelf kunt verschuilen voor de regen. Het scherm houdt namelijk veel regendruppels tegen die in je gezicht waaien, waardoor je ook dit gevoel niet meer hebt. Uiteraard blijf je niet volledig droog, maar je hebt geen last meer van de harde druppels in het gezicht en op de klep van je helm.

Een ander voordeel is dat het windscherm beschermt tegen insecten. Tijdens een warme zomeravond met weinig tot geen wind kunnen insecten in groten getale boven de weg komen vliegen. Om vervolgens te eindigen in je haar, tegen je gezicht of op je kleding. Met een windscherm kun je jezelf verschuilen, zodat de insecten als het ware op het scherm blijven plakken.

Reinig je windscherm regelmatig

Je moet er wel rekening mee houden dat je een windscherm regelmatig schoon moet maken. Regen, modder en vooral insecten kunnen het zicht aardig vertroebelen. Hierdoor kun je gevaren minder goed overzien en heb je ook geen overzicht meer op de weg. Dit wil je voorkomen, zodat er geen ongelukken gebeuren en je met een gerust gevoel de weg op kunt. Jouw windscherm moet je hier uiteindelijk bij kunnen helpen.

Veiligheidstips voor op de scooter

  1. Controleer je verlichting vóór elke rit op de scooter
  2. Controleer met regelmaat het peil van de olie en koelvloeistof
  3. Let op het profiel van de  banden en controleer de bandenspanning

Na het lezen van deze blog kun je in de zomer veilig op weg met je scooter. Wil je weten welke banden het meest geschikt zijn voor je scooter? In deze blog lees je alles over de banden van je scooter.

Lees ook eens