Schadevrije jaren scooter

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt, spelen een belangrijke rol in het bepalen van de hoogte van de premie voor een scooterverzekering.

Op deze pagina bespreken we:

  • Wat schadevrije jaren zijn en hoe je ze kunt opbouwen
  • Welke invloed ze hebben op je scooterverzekering
  • Of je schades moet claimen of beter zelf kunt betalen

We duiken er gelijk in.

Wat zijn schadevrije jaren?

Als je een bromfiets of scooter hebt verzekerd, bouw je een schadevrij jaar op als je één jaar lang geen schades claimt bij de verzekeraar.

Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd met je scooter, hoe hoger de no-claimkorting. Deze kan oplopen tot wel 75 procent. Hoe hoger de korting, hoe lager de premie van de scooterverzekering. De korting wordt jaarlijks door de verzekeraar op je nieuwe polisblad verwerkt.

Goed om te weten:

  • Je bouwt ook schadevrije jaren op als je schade veroorzaakt, maar deze op eigen kosten laat repareren.
  • Het aantal schadevrije jaren neemt af als je toch een schade claimt bij je verzekeraar
  • Bij sommige verzekeraars is het ook mogelijk om schadevrije jaren op te bouwen bij het gebruik van een lease-scooter.

“Is er een schade veroorzaakt door een tegenpartij? En kunnen de kosten bij de verzekering van deze partij worden geclaimd? Dan hoef je jouw verzekering niet aan te spreken en behoud je jouw opgebouwde schadevrije jaren.”

Thomas van Campenhout (expert scooterverzekeringen)

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Het aantal actuele schadevrije jaren van je scooterverzekering kun je opvragen bij je huidige verzekeraar.

Het aantal schadevrije jaren een autoverzekering kan ook opgevraagd worden bij de betreffende verzekeraar.

Heb je op dit moment geen autoverzekeraar? Of wil je het aantal ‘oude’ schadevrije jaren opvragen die je had voor het afsluiten van de schadeverzekering? Dan kun je terecht bij de Stichting efficiënte processen schadeverzekeraars (EPS). Vraag het aantal schadevrije jaren hier op.

Schadevrije jaren verliezen

Je kunt ook schadevrije jaren verliezen. Dit gebeurt zodra je een schade claimt bij je verzekeraar. Je valt dan minimaal 5 schadevrije jaren terug. Het gevolg hiervan is dat jouw no-claimkorting lager wordt of zelfs helemaal verliest.

Negatieve schadevrije jaren

Het is zelfs mogelijk om negatieve schadevrije jaren te krijgen (ook wel minjaren genoemd). Dit gebeurt bijvoorbeeld als je in een korte tijd meerdere schades claimt of als je een beginnend bestuurder bent en schade rijdt. Je valt dan vanaf 0 schadevrije jaren terug naar een X-aantal negatieve schadevrije jaren.

Hoe lang zijn schadevrije jaren geldig?

Na het opzeggen van je verzekering komt het aantal geregistreerde schadevrije jaren op gegeven moment te vervallen. Dit gebeurt meestal drie, vier jaar of vijf jaar na het beëindigen van de scooterverzekering. Je verzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Het vervallen van schadevrije jaren geldt over het algemeen ook voor negatieve schadevrije jaren.

Zijn schadevrije jaren voor een scooter mee te nemen naar de autoverzekering?

Nee, de opgebouwde schadevrije jaren van een scooterverzekering zijn niet over te nemen naar een autoverzekering. Andersom is ook niet mogelijk: schadevrije jaren van een auto of motor tellen niet mee voor de premieberekening van een scooterverzekering.

Het rijden op een scooter neemt nu eenmaal een ander risico met zich mee dan rijden in een auto.

Opgebouwde schadevrije jaren zijn wel van de ene scooterverzekering overdraagbaar naar een andere scooterverzekering. Soms heb je hiervoor wel een royementsverklaring voor nodig. Daarin kan het aantal schadevrije jaren worden gecontroleerd.

Schade claimen of zelf betalen?

Stel dat je schade hebt aan je scooter (door eigen schuld). Is het dan slim om de kosten voor de schade te claimen bij de verzekeraar?

Dat hangt af van het totale kostenplaatje van de schade en de premie die je zou gaan betalen nadat je de schade hebt geclaimd.

Door een schade te claimen, val je meestal vijf jaar (of langer) terug in het aantal schadevrije jaren. De premie gaat dan flink omhoog. Het is dus zaak om af te wegen of de extra premie die je per maand gaat betalen, opweegt tegen de totale kosten van de schade.

“Bij kleine schades (tot enkele honderden euro’s) is het doorgaans financieel voordeliger om de schade niet te claimen, maar zelf te betalen.”

Thomas van Campenhout (expert scooterverzekeringen)

Voorbeeld

  • Je claimt bij de verzekeraar een schade van € 350
  • Er geldt geen eigen risico
  • Je valt terug in schadevrije jaren en krijgt geen no-claimkorting meer
  • Je nieuwe premie wordt 19 euro per maand hoger

In dit geval lijkt het handiger om de schade zelf te betalen, omdat je anders langere tijd te maken krijgt met een verhoogde premie.

Claimen van de schade is in deze situatie alleen voordeliger als je de scooter op relatief korte termijn (1,5 jaar) gaat verkopen.