Wat is een scooter verzekering

Wat is een scooterverzekering?

Een scooter verzekering is een verzekering voor de bezitter van een scooter. De Nederlandse overheid verplicht elke scootereigenaar om deze af te sluiten.

Maar ook als bezitter van een bromfiets, snorfiets of motorfiets heb je een verzekering nodig. Deze verzekeringen noemen we ook een scooter verzekering. Maar een brommerverzekering of snorfietsverzekering is ook correct.

Een verzekering geeft zekerheid

Laten we beginnen bij het begin. Wat is een verzekering precies? Een verzekering is een juridische en wederzijdse overeenkomst tussen twee partijen.

 1. De verzekeringnemer.
  Dit ben jij zodra je een verzekering hebt afgesloten.
 2. De verzekeraar.
  Het bedrijf waar je een verzekering kunt afsluiten.

Een verzekeringnemer Is degene die een verzekering bij de verzekeraar aanvraagt. Dit hoeft niet persé de hoofdverzekerde of een verzekerde te zijn.

In een wetboek uit Mesopotamië staat de eerste verzekering beschreven. Dit wetboek dateert uit ca. 1780 v. Christus. De verzekering hield in dat als handelaren werden beroofd, dat zij hun waren vergoed zouden krijgen door de lokale heersers. Sinds die tijd heeft het concept van verzekeringen zich verder ontwikkeld.

Het principe van een verzekering bestaat dus al erg lang. Ongeveer net zo lang als de geschreven geschiedenis. De verzekeraar verbindt zich ertoe onder bepaalde voorwaarden de verzekeringnemer financieel of dienstverlenend tegemoet te komen. Zo bestaan er verschillende soorten verzekeringen en is de overeenkomst tussen beide partijen beter vastgelegd.

Stappen bij het afsluiten van een scooter verzekering

Het afsluiten van een scooter verzekering begint met het berekenen van de premie. Hierbij wordt er om verschillende gegevens gevraagd. Zo worden er vragen gesteld over je scooter en je verleden als bestuurder. Door deze gegevens alvast klaar te hebben kun straks moeiteloos het aanvraagformulier invullen.

1. Bereid je goed voor

Het afsluiten van een scooter verzekering begint bij een goede voorbereiding. Het lezen van dit artikel is een goed begin van je voorbereiding. In ons blog overzicht staan meer artikelen waar je informatie uit kunt halen. Zorg dat je het kentekenbewijs van je voertuig bij de hand hebt. Heb je al een scooterverzekering en wil je misschien overstappen? Zorg dan dat je ook je polis bij de hand hebt. Controleer de looptijd van je huidige verzekering en bekijk wat het opzegtermijn is. Zorg dat je ook weet wat je schadevrije jaren zijn. Dit hoort in de polis te staan van je verzekering.

2. Vergelijk de verzekeraars

Via onze vergelijkingspagina kun je alle verzekeringen voor je scooter eenvoudig vergelijken. Je kunt alle verzekeraars sorteren op alfabetische volgorde, het maandbedrag of de beoordeling. In het overzicht kun je eenvoudig zien wat de verschillen en overeenkomsten zijn tussen de aanbieders. Zodra je een verzekeraar hebt gekozen, kun je deze eenvoudig afsluiten via een link.

3. Sluit de verzekering af

Voordat je een verzekering kunt afsluiten dien je een aantal vragen te beantwoorden van de verzekeraar. In de basisgegevens wordt gevraagd naar het kenteken en de meldcode van je scooter, bromfiets of snorfiets. Hiermee kan de verzekeraar zien welk merk je scooter is. Maar ook welk model, welke uitvoering en welk bouwjaar. Daarnaast wordt gevraagd wie de hoofdbestuurder is, de geboortedatum en je adresgegevens. Hier kun je ook het aantal schadevrije jaren invullen.

Bij het afsluiten van je verzekering kun je kiezen uit 3 verschillende verzekeringen. WA, WA+ (Beperkt casco) en All Risk (Volledig casco). Ook kun je kiezen uit verschillende soorten aanvullende dekkingen.

Het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd met een andere bromfietsverzekering. Op je polisblad kun je je aantal schadevrije jaren vinden. Blijkt het aantal schadevrije jaren dat je opgeeft niet overeen te komen met het aantal dat bekend is bij de verzekeraar bekend is? Dan worden de aantal schadevrije jaren aangepast. Daardoor kan de premie hoger uitvallen. In de meeste gevallen zal de verzekeraar je hierover informeren.

Polisvoorwaarden

Heb je een geschikte verzekering gevonden? Lees dan goed de polisvoorwaarden door. Wat is bijvoorbeeld de hoogte van je eigen risico en wat wordt er wel of niet voor je geregeld bij een ongeluk of schade aan je voertuig? Dit zijn zaken die je goed geregeld wilt hebben, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Waarom moet ik mijn scooter verzekeren?

Er zijn 2 belangrijke reden om je scooter te verzekeren. De eerste reden is dat je in het geval van schade door jouw schuld zeker wilt zijn dat je deze kunt betalen. De tweede reden is simpel. Als eigenaar van een voertuig ben je volgens de wet verplicht deze te verzekeren.

Betalen schade zonder WA-verzekering

Wil je als gemoedsbezwaarde geen WA-verzekering afsluiten? Dan ben je verplicht jaarlijks een bedrag te betalen aan het Fonds Middelen Gemoedsbezwaarden. Hieruit krijgt je dan een vergoeding voor de mogelijke schade die je veroorzaakt.

Een WA-verzekering is verplicht

Iedereen die eigenaar is van een motor, scooter, brommer of snorfiets is verplicht een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Dit wordt vaak een WA-verzekering genoemd. Deze verplichting is vastgelegd in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Het afsluiten van deze verzekering is mogelijk bij de meeste verzekeraars. Indien jouw motorrijtuig schade veroorzaakt dekt een WA-verzekering deze in de meeste gevallen.

Is een scooterverzekering echt verplicht?

De Nederlandse wet verplicht een ieder die in het bezit is van een motorrijtuig een WA-verzekering af te sluiten. Dit is de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam). Geldt dit echt voor iedereen? Nee. In de wetgeving zijn een aantal uitzonderingen gemaakt. Kun je door je geloof- of levensovertuiging geen WA-verzekering? Dan kunt je hier als gemoedsbezwaarde een vrijstelling van de verzekeringsplicht aanvragen

Waar kan ik mijn scooter voor verzekeren?

Als eigenaar van een scooter zijn er 3 soorten verzekeringen. Een WA verzekering, een WA+ Beperkt Casco en een All Risk (Volledig casco). Daarnaast kun je ook kiezen voor een aanvullende dekking.

Hier kun je je voor verzekeren:

 • Schade aan anderen of spullen van anderen
 • Diefstal van je scooter, bromfiets of snorfiets – Voorwaarde is dan je voertuig op slot stond met een goedgekeurd ART-3 slot
 • Diefstal van een Vespa of Piaggio jonger dan 5 jaar met een ART 3 slot en een voertuigvolgsysteem van ScootSecure of ScooterTrace1000.
 • Schade aan je accessoires
 • Schade aan je scooter door brand of storm
 • Schade door een omgevallen boom of door een aanrijding met een loslopend dier
 • Schade door een aanrijding of vandalisme.

ART sloten zijn sloten met een ART-keurmerk. ART-3 sloten vaak bestemd voor scooters en brommers. ART-4 sloten zijn ook geschikt voor scooters en (de wat lichtere) motoren, terwijl het bij ART-5 uitsluitend gaat om sloten voor de (zwaardere) motor.

Hier kun je je niet voor verzekeren:

 • Schade wanneer je rijdt zonder een geldig rijbewijs
 • Schade door gebruik van alcohol, drugs, medicijnen of andere bedwelmende stoffen
 • Je scooter of bromfiets heeft schade omdat je deelnam aan een wedstrijd
 • Schade door diefstal of inbraak als je bromfiets niet op slot stond met een goedgekeurd ART3 slot.
 • Schade door diefstal of inbraak als je Vespa of Piaggio jonger dan 5 jaar geen voertuigvolgsysteem van ScootSecure of ScooterTrace1000 had.

Welke keuzes heb ik bij een scooter verzekering?

Als verzekeringnemer kun je kiezen uit verschillende verzekeraars. Daar kun je kiezen uit verschillende soorten verzekeringen. Tot slot kun je bij elke verzekering kiezen uit verschillende opties en dekkingen.

Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor drie verschillende basisdekkingen van een verzekering. Hieronder een kort overzicht van de verschillende verzekeringen en wat elke verzekering inhoudt.

Basisdekking verzekeringen

WA verzekering

Deze verplichte verzekering vergoed de schade die je veroorzaakt bij anderen. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De WA verzekering is de minimale scooterverzekering die nodig is als eigenaar van een voertuig. Degene op wiens naam het voertuig staat is verplicht de WA verzekering af te sluiten. Dus ook wanneer je er zelf niet op rijdt.

Heb jij materiële of lichamelijke schade door de schuld van een andere scooterbestuurder? Dan worden deze kosten dus gedekt door andermans verzekering.

WA+ Beperkt Casco

Naast de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA) kun je ook kiezen voor een uitgebreidere WA + Beperkt Casco. Deze verzekering dekt alles wat ook binnen de basis WA verzekering valt. Deze verzekering dekt ook schade veroorzaakt door diefstal, brandschade of schade die veroorzaakt wordt door een storm. Vaak is schade door vandalisme ook meeverzekerd. De kosten voor deze verzekering zijn hoger dan de basis WA verzekering.

All Risk (Volledig casco)

Deze verzekering dekt alles wat ook binnen de verzekering WA + Beperkt Casco valt. Daarnaast dekt deze verzekering ook schade veroorzaakt aan je eigen scooter, brommer of snorfiets. Niet alle voertuigen zijn geschikt voor deze verzekering. Dit heeft ook te maken met de dagwaarde van het voertuig

De dagwaarde is het bedrag dat je scooter, bromfiets of snorfiets vandaag nog waard is. Of het bedrag dat je voertuig vlak voor de schade of diefstal waard was. De scooter dagwaarde hangt onder andere af van het merk, het type, bouwjaar, aantal gereden kilometers, onderhoud en accessoires.

Aanvullende dekkingen

Ongevallenverzekering

Met deze verzekering ben je samen met andere opzittenden verzekerd van een uitkering als er na een verkeersongeval sprake is van invaliditeit of overlijden. De verzekerde bedragen zijn beperkt tot een vooraf bepaald bedrag.

Rechtshulp Verkeer

Deze dekking biedt juridische bijstand. Wanneer jij of je passagier betrokken raakt bij een juridisch conflict, dan wordt rechtshulp gedekt binnen de verzekering. Bijvoorbeeld wanneer je onbedoeld betrokken raakt bij een ongeval. Maar ook wanneer je een geschil hebt met je garage. Zo ben je in veel gevallen verzekerd van deskundige juridische bijstand voor je eigen voertuig.

Wat kost een scooter verzekering? De premie voor de verzekering van een scooter, bromfiets of snorfiets is afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij aan de dagwaarde van het voertuig, het aantal schadevrije jaren, leeftijd en woonplaats van de bestuurder. De goedkopere verzekeringen beginnen al bij een maandpremie van € 5. Afhankelijk van je wensen en de anderen factoren kan dit oplopen tot € 50 per maand.

Het eigen risico

Een eigen risico is een eigen bijdrage die je als verzekeringnemer zelf betaald bij eventuele schade. De maximale hoogte van dit bedrag is vooraf vastgesteld. Wanneer je een eigen risico hebt van € 150, dan krijg je bij schade onder de € 150 geen geld uitgekeerd van de verzekeraar. Is de schade hoger dan € 150, dan krijg je de schade uitgekeerd minus het eigen risico.

Bij sommige verzekeringen heb je de keuze uit geen eigen risico, een laag eigen risico of een hoger risico. Een hoger bedrag aan eigen risico staat gelijk aan een lagere premie. De verzekeraar hoeft in dat geval minder vaak uit te keren. 

Afsluiten via scooterverzekering.nl?

Op onze vergelijkingspagina staan de verschillende aanbieders van een scooter verzekering overzichtelijk op één pagina. Bij elke verzekeraar kun je zien welke kosten worden berekend. Maar ook wat er binnen de verzekering valt, welke beoordeling ze krijgen en hoe het zit met eigen risico.

Het overzicht is onafhankelijk en gebaseerd op de feitelijke informatie. Wanneer je via scooterverzekering.nl een aanbieder hebt gekozen, kun je de verzekering rechtstreeks afsluiten bij de verzekeraar vanaf onze pagina. Wij krijgen van elke verzekeraar een kleine vergoeding voor elke verzekering die via ons platform wordt afgesloten. Deze vergoeding is voor elke verzekeraar gelijk.

Vergelijk scooterverzekeringen hier

Het verschil tussen een scooter, brommer en bromfiets

Scooter is een verzamelnaam voor alle tweewielers die aan deze omschrijving voldoen, zoals bromfietsen en snorfietsen. Een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. Een bromfiets of snorfiets is dus hetzelfde als een scooter. Ook de motorfiets of motor valt onder de categorie scooters.

Moeilijke woordenlijst

Een scooterverzekering kun je uitbreiden met een aanvullende dekking. Denk hierbij aan rechtshulp verkeer, opzittendenverzekering of pechhulp. Een uitbreiding heeft invloed op de verzekeringspremie.

Een all-risk dekking dekt vrijwel alle risico's die je met je scooter of bromfiets loopt. Zowel in als buiten het verkeer. Zelfs wanneer de schade je eigen schuld is. Ook schade aan helm, kleding en bagage is verzekerd.

Een goedgekeurd slot dat het keurmerk draagt van Stichting ART. Dit slot is geschikt voor motorfietsen (onderweg). Een slot met ART-keurmerk uit een bepaalde categorie is meestal noodzakelijk om de verzekering af te sluiten. Dit slot heeft 4 ★★★★ sterren.

Sloten voor tweewielers die voldoen aan de gestelde eisen kunnen het Keurmerk krijgen. De sloten zijn ingedeeld in verschillende categorieën zoals de kettingsloten en ringsloten. Hoe meer sterren een slot heeft, hoe hoger de preventieve waarde van het slot en hoe beter hij dus beschermt tegen diefstal.

Een goedgekeurd slot dat het keurmerk draagt van Stichting ART. Dit slot is geschikt voor brom- en snorfietsen. Een slot met ART-keurmerk uit een bepaalde categorie is meestal noodzakelijk om de verzekering af te sluiten. Het slot heeft 3 ★★★ sterren.

Bekijk hier de volledige woordenlijst met moeilijke woorden

Lees ook eens

WA scooter verzekering

Een WA verzekering is de afkorting voor de verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid. De naam zegt het al. Het is een verzekering die volgens de wet...