FAQ - Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Heb je een vraag over onze website of over verzekeringen? Op deze pagina vindt je veel gestelde vragen. Op elke vraag vind je een antwoord. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via onze contactpagina.

Ja. In Nederland is iedereen die een voertuig bezit bij wet verplicht een WA verzekering af te sluiten. Dit geldt voor het bezit van alle voertuigen. Dus ook als je niet met je scooter of brommer de weg op gaat. Een WA verzekering is de afkorting voor de verzekering voor Wettelijke Aansprakelijkheid.
Heb je een negatief aantal schadevrije jaren? De kans is klein dat je dan mag overstappen naar een andere verzekeraar en scooterverzekering. We raden je aan verzekerd te blijven bij je huidige verzekeraar totdat je weer op 0 schadevrije jaren staat.
Een voorlopige dekking is een tijdelijke verzekering die wordt afgegeven na het aanvragen van de verzekering. Tijdens de voorlopige dekking beslist de maatschappij of de verzekering geaccepteerd wordt.
Als bestuurder van een motorrijtuig word je beloond voor ieder jaar dat je geen schade bij je verzekeraar claimt. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je één schadevrij jaar terug. Kort gezegd: hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op de basisverzekering van je scooterverzekering.
Is je scooterverzekering opgeschort? Dan betekent dit dat je verzekering is geschorst of stopgezet. Je bent dan dus niet meer verzekerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je niet op tijd je premie hebt betaald. De verzekering kan ook worden geschorst als je tijdelijk geen scooter hebt. In deze situatie kun je je verzekering maximaal 3 jaar stopzetten.

De letterlijke vertaling van no-claim betekent: geen schadeclaim. Elk verzekeringsjaar dat je geen schade claimt , bouw je een zogenoemde no-claimkorting op. Deze korting kan oplopen tot wel 80%.

Hierin staan belangrijke voorwaarden over de verzekering. Denk hierbij aan de hoogte van de verzekeringspremie of het eigen risico. Of een hoger eigen risico voor jonge bestuurders. Maar ook de nieuwwaarde regeling, of welke schade wel of juist niet is verzekerd.

Rechtshulp voor hulp bij juridische kwesties. Een opzittendenverzekering, waarmee je passagiers verzekerd. Pechhulp, vaak met een haal- of brengservice in geval van pech of een ongeval.

Tegenwoordig is online de meest makkelijke en snelle manier om schade te melden. Op de website van jouw verzekeraar kun je tevens vinden welke schade wel en niet gemeld kan worden en op welke manier. Mocht je er toch niet helemaal zeker van zijn, dan kun je natuurlijk ook telefonisch contact opnemen met de verzekeraar.
Wij helpen je een goede keuze te maken door middel van de belangrijkste voorwaarden van de scooterverzekeringen in één overzicht te plaatsen. Bepaal eerst wat je wilt vergelijken en wat je wensen zijn. Kies dan de verzekering die het beste aansluit op jouw wensen. Vervolgens kun je via de knop ‘afsluiten’ de verzekering afsluiten bij betreffende verzekeraar.
Een scooterverzekering heeft vaak een 1 jarig contract. Daarom kun je je verzekering vaak na 1 jaar opzeggen. Bij sommige verzekeraars kun je ook dagelijks opzeggen. De meeste verzekeraars hanteren hierbij een opzegtermijn van één maand. Het schriftelijk opzeggen van een brommerverzekering of scooterverzekering doe je door een opzegkaartje te versturen naar je verzekeraar of tussenpersoon.

Onderdeel van elke verzekering is het betalen van de verzekeringspremie. In de meeste gevallen vraagt je verzekering om een machtiging te tekenen. Je betaalt dan de premie via een automatische incasso. Bij de meeste verzekeraars is dat verplicht, zeker wanneer het gaat om een maandelijkse premie. Bij sommige verzekeraars mag je de premie zelf overmaken. Bij Univé kun je ook betalen per acceptgiro. Op onze website vindt je op de pagina van elke verzekeraar welke betaalmethodes mogelijk zijn.

Op scooterverzekering.nl kun je de verzekeringspremies vergelijken van verschillende verzekeraars. Voor deze dienst berekenen wij geen kosten. Wanneer je via onze vergelijker wordt doorverwezen naar een verzekeraar ontvangen we een eenmalige vergoeding. Alle vermelde prijzen op onze website zijn inclusief assurantiebelasting en gebaseerd op ideale omstandigheden. Zodra je de premie berekend van de verzekeraar, zijn er verschillende factoren die bepalen wat de uiteindelijke premie voor jouw verzekering zal zijn:

- De soort verzekering: WA, WA Plus, All Risk
- Het merk, type en bouwjaar van de scooter of brommer
- Je woonplaats, leeftijd en het aantal schadevrije jaren

Om een scooter of brommer tegen diefstal te verzekeren heb je een ART gekeurd slot nodig. Hierbij dien je het ART nummer en het sleutelnummer van het slot op te geven. 

Het ART nummer
Het ART nummer is een vier cijferig nummer waarmee het slot geindentifiveerd word. Dit nummer vind je terug op het slot zelf naar het nummer bij ART logo te bekijken. Het nummer lees je van boven naar onder.

Het sleutelnummer
Het sleutelnummer van een slot is in de vaak terug te vinden op de sleutel zelf. Het nummer bestaat uit zowel letters als cijfers.

Lees ook eens