Bekijk het artikel: veilig de weg op met een veilige scooter

Veilig de weg op met een veilige scooter

Je scooter kan veel geld hebben gekost, maar is altijd vervangbaar.  Maar jij bent daarentegen onbetaalbaar en niet vervangbaar. Zorg daarom goed voor je scooter en nog meer voor jezelf. Dat begint al voordat je de weg op gaat. In deze serie blogs helpen we je om veilig de weg op te gaan met je scooter.

Zorg altijd dat je scooter technisch in orde is voordat je deelneemt aan het verkeer. Controleer je banden, verlichting, motor en olie. Zorg er ook voor dat je jezelf goed beschermd onderweg. Natuurlijk draag je een helm. Maar goede kleding is daarbij ook onmisbaar.

Check voor je vertrek

Rijd je het hele jaar door op je scooter? Of zet je je scooter in de koudere maanden in een stalling achter slot en grendel? Als het laatste het geval is, dan is het extra belangrijk om je scooter hierop voor te bereiden. 

Schoon in de stalling

Ben je van plan bent om je scooter voor langere tijd te stallen? Dan is het raadzaam om je scooter grondig te reinigen. Insecten en andere viezigheid kunnen je scooter namelijk op den duur beschadigen. Verwijder deze viezigheid voordat je je scooter in de stalling zet.

Stalling met een volle tank

Zorg voor een volle tank voordat je je scooter in de stalling plaatst. Hiermee voorkom je roestvorming aan de binnenkant van de tank. Voordat je de scooter in de stalling zet, is een ritje langs het tankstation dus wel zo verstandig.

Vervang de olie en oliefilter

Oude olie bevat verbrandingsresten waar zuur in zit. Wanneer je scooter voor een langere periode stilstaat, zorgt dit zuur ervoor dat de olie minder goed smeert. Dit kan op den duur leiden tot motorschade. Om dit te voorkomen is het verstandig om zowel de olie als het oliefilter vooraf te vervangen.

Extra hoge bandenspanning

Wanneer je scooter lang op dezelfde plek stilstaat, kunnen de banden leeglopen. Het is voor de banden van je scooter beter om geen contact met de grond te maken. Daarom is het verstandig om je scooter te stallen op bokken. Wanneer je hier geen gelegenheid toe hebt, is het goed om de bandenspanning met 0,5 bar te verhogen. Rol ook je scooter eens in de twee weken een stukje van zijn plek, zo kun je vervorming van de banden voorkomen.

Remmen en verlichting

Controleer voordat je wegrijdt eerst de remmen en de lichten. Wist je dat de meeste ongelukken aan het begin en aan het eind van de rit gebeuren? Let dus juist als je wegrijdt extra goed op de verkeerssituatie en de drukte. Dit kan immers elke dag anders zijn.

Zorg dat je goed opvalt

Als bestuurder van een scooter is het belangrijk dat je goed opvalt in het verkeer. In meer dan de helft van de gevallen ziet de automobilist een voorbijrijdende scooter of brommer over het hoofd. Dat gebeurt meestal wanneer je een weg afslaat. Draag daarom ook het liefst opvallende kleding.

Bestuurders van scooters en brommers zelf lang niet altijd verantwoordelijk voor een ongeluk met andere weggebruikers.

Ook de snelheid van een scooter of brommer is voor andere weggebruikers soms lastig in te schatten. Van een afstand wordt een scooterrijder vaak gezien als een onopvallend silhouet. Houd er dus rekening mee dat je mogelijk niet goed gezien wordt. Anticipeer, zodat je op tijd kunt remmen. Ook wanneer je wettelijk gezien voorrang hebt. 

Goede verlichting is belangrijk

Om goed op te vallen in het verkeer is goede verlichting essentieel. Niet alleen voor wanneer het donker is. Ook voor overdag. Probeer goed in het zicht van andere weggebruikers te rijden.

Ga niet de weg op met je scooter wanneer je verlichting niet goed werkt. Zonder goede verlichting zal je verzekering bij een ongeluk de schade minder snel uitkeren.

Verlichting is belangrijk voor andere weggebruikers om je te kunnen zien. Overdag, maar vooral in het donker. Als je in het donker rijdt zonder verlichting is de kans op een ongeval vele malen groter. Controleer voor je gaat rijden dus altijd de verlichting van je scooter.

Draag een helm en kleding

Het dragen van een helm is verplicht in Nederland. Dit geldt voor alle bestuurders van een scooter, brommer of bromfiets. En dat is niet zonder reden. Bij veel ongelukken met scooterrijders had zwaar letsel voorkomen kunnen worden door een helm te dragen.

Zorg voor een goede helm

Het ontbreken van een helm als bescherming maakt je kwetsbaar. Maar het dragen van een slechte helm ook. Een goede helm is voorzien van het ECE keurmerk. Zorg dat je een helm draagt met goede ventilatie. Zo kun je je hoofd letterlijk en figuurlijk koel houden. Let goed op dat je met je helm voldoende zicht hebt op weg.

Kleding voorkomt letsel

Luchtig gekleed op je scooter rijden is verleidelijk in de zomer. Zeker wanneer het mooie weer is. Maar bij een val kan dit tot vreselijk nare verwondingen leiden. Ook bij mooi weer. Ga niet de weg op in een t-shirt, korte broek en slippers. 

Zorg dus altijd voor enigszins beschermde kleding. Kies voor een waterdichte, geventileerde jas bijvoorbeeld. Draag bij voorkeur ook andere beschermende kleding. Zoals handschoenen, een lange broek of een jas. Dit is voor scooterrijders niet verplicht, maar helpt veel bij het voorkomen van letsel. Probeer voor je eigen veiligheid dus altijd kleding te dragen op de scooter.

Lees ook eens

Bekijk het artikel: Veilig op weg met je scooter

Veilig op weg met je scooter

Je scooter heeft misschien veel geld gekost, maar is altijd vervangbaar. Jij bent daarentegen onbetaalbaar en niet vervangbaar. Zorg daarom goed voor je scooter...