Bekijk het artikel: Veilig op weg met je scooter

Veilig op weg met je scooter

Je scooter heeft misschien veel geld gekost, maar is altijd vervangbaar. Jij bent daarentegen onbetaalbaar en niet vervangbaar. Zorg daarom goed voor je scooter en nog meer voor jezelf. Dat begint al voordat je de weg op gaat. In deze serie blogs helpen wij jou om veilig op weg te gaan met je scooter.

Zonder een geldig scooter rijbewijs, kentekenbewijs en verzekering mag je niet de weg op met je scooter of bromfiets. Deze documenten zijn verplicht door de Nederlandse overheid en dit geldt voor elke bestuurder. Maar om veilig de weg op te gaan met je scooter is dit slechts een begin. Alles begint met een goede voorbereiding.

Een veilige scooter

Elke snorfiets – en scooter – moet volgens de Nederlandse wet voldoen aan de minimale eisen die de RDW stelt aan een scooter. Zo moeten alle scooters een kenteken hebben. Dit kenteken registreert de technische gegevens van het voertuig en de persoonsgegevens van de eigenaar. Zonder kenteken mag je niet met deze voertuigen op de openbare weg rijden.

APK is niet verplicht

Een APK – Algemene Periodieke Keuring – is niet verplicht. Bij aanschaf van een tweedehands scooter is een technische controle vooraf altijd verstandig. Het is ook aan te raden om je scooter na elke 2000 km te laten controleren. Zo kun je – indien nodig – vroegtijdig onderdelen vervangen.

Technische eisen scooter

De overheid heeft regels om het aantal ongelukken met bromfietsen – en scooters – te verminderen. Zo mogen brommers niet op het fietspad rijden omdat ze veel harder rijden dan fietsers. De overheid stelt een aantal vaste eisen aan brommers.

Wettelijke eisen brommers

  • Een maximum constructiesnelheid van 45 kilometer per uur
  • Een maximaal motorvermogen van 4 kW
  • De bromfiets heeft een geel bromfietskenteken
  • Het voertuig moet verzekerd zijn volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen
  • De eisen voor brommers staan in de Regeling voertuigen

Controleer het profiel van je banden

De kans dat je met je scooter onderuit gaat is groot wanneer je banden niet goed zijn. Bijvoorbeeld wanneer je banden onvoldoende profiel hebben. Zeker bij het nemen van een bocht. Ook een goede bandenspanning is erg belangrijk. Voor je veiligheid, maar ook voor het verbruik van je brandstof. 

De juiste bandenspanning ligt ongeveer tussen de 2.0 en 2.2 bar. De juiste bandenspanning hangt af van twee dingen die los staan van de scooter zelf. Namelijk het lichaamsgewicht van de bestuurder en de omgevingstemperatuur. 

Controleer dus altijd of je banden voldoende profiel en bandenspanning hebben. Laat dit desnoods door een motorsportzaak controleren. 

Een scooter rijbewijs is verplicht

Als bestuurder van een scooter is een rijbewijs verplicht. Dit geldt ook wanneer je bestuurder bent van een bromfiets, scooter, speed-pedelec, snorfiets of brommobiel.

Ben je al in het bezit van een autorijbewijs of motorrijbewijs? Dan krijgt je het bromfietsrijbewijs automatisch bijgeschreven op je rijbewijs. 

Bij het halen van je scooterrijbewijs krijg je goede veiligheidstips. Zorg dat je deze tips niet alleen gebruikt om je rijbewijs te halen. Maar zorg ook dat je in de praktijk gebruik maakt van deze kennis.

Ken alle verkeersregels

Ook moet je de verkeersregels goed kennen om een inschatting te maken van hoe andere weggebruikers zich gedragen op de weg. Zo is het belangrijk om te weten wanneer je wel – en wanneer je juist niet op het fietspad moet rijden. Wanneer er niets staat aangegeven hoort een scooterrijder namelijk op de weg, met uitzondering van provinciale wegen en snelwegen. Deze regels zijn er niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van de fietsers op het fietspad.

Wees zuinig op je scooter

Met een mooie scooter kun je goed opvallen. Een scooter is dan ook erg gewild bij dieven. Zorg daarom dat je je scooter op een veilige manier stalt. Het liefst in een goede overdekte stalling, zodat dieven minder kans hebben. Een bijkomend voordeel is dat je scooter ook beschermd is tegen weersinvloeden.

Veilig op slot

Laat je scooter nooit onbewaakt achter zonder deze goed op slot te zetten. Het ene slot is het andere slot niet. Zorg daarom dat je een goedgekeurd slot gebruikt. Het liefst met een ART-3 keurmerk. Zeker wanneer je scooter voornamelijk buiten staat. Gebruik naast het contactslot en het stuurslot ook een schijfremslot om je scooter extra te beveiligen. Zo kan je scooter niet makkelijk wegrollen.

De scooter verzekering

Voor alle bestuurders van een scooter, bromfiets of brommer is in Nederland een WA verzekering verplicht. Met een scooterverzekering hoef je je geen zorgen te maken over diefstal of schade veroorzaakt door anderen.

Heb je nog geen scooterverzekering op het oog? Op scooterverzekering.nl kun je gratis en makkelijk een scooterverzekering vergelijken. Zo vind je binnen een paar minuten een passende en voordelige verzekering voor je scooter.

Lees ook eens